About Us
Lorem Ipsum is simply dummy text ofering thetonat sunrising printing and typesetting industry seo is partysipati carma. Lorem Ipsum is simply dummy,
Follow Us
 

Cyber- en IT-Aanvallen

Hacking

Cybercriminaliteit is wereldwijd een van de snelst groeiende vormen van criminaliteit. Het zal u dan ook niet verrassen dat ongeveer 65% van de Belgische bedrijven er de voorbije 2 jaar ten prooi aan viel. Waar zijn hackers op uit? Wat zijn de gevolgen voor uw bedrijf?

Wat is ‘hacking’ en ‘gehackt worden’?

De strijd tegen cybercriminaliteit lijkt wel een schaaksspel. Cybercriminelen doen een zet, de beveiligingsindustrie antwoordt met een tegenzet. Tot de koningin, in dit geval uw bedrijfsdata, geschaakt wordt. Er zijn uiteraard meerdere redenen waarom hackers uw bedrijf viseren. De meest voorkomende zijn diefstal van intellectuele eigendomfinancieel gewin, het verspreiden van malware of spam en het inlijven in een botnet.

Vaak volstaat één enkele mail om de virtuele deur naar uw volledig bedrijfsnetwerk te openen. Eens binnen houdt niets hen nog tegen. Hoewel u vaak pas te laat doorheeft dat u gehackt werd, laten hackers toch soms digitale voetsporen na.

Wat zijn de gevaren van hacking voor uw bedrijf?

Hacking is niet enkel nefast voor de reputatie van uw bedrijf, maar gaat ook gepaard met hoge kosten! De kosten voor het onderzoek, het herstellen van de systemen, eventuele boetes voor het datalek, het veiligstellen van de databestanden… Denk eraan dat uw bedrijfskosten gewoon doorlopen terwijl uw dienstverlening stilligt. Wees u als ondernemer dus zeker bewust van de financiële gevolgen van een hack!

De reputatieschade die deze vorm van cybercriminaliteit veroorzaakt is enorm. Uw klanten én leveranciers krijgen de indruk dat uw bedrijf niet inzet op veiligheid waardoor u een onbetrouwbaar imago krijgt.

Ransomware

Maak u geen illusies: elk bedrijf kan te maken krijgen ransomware. Hoe klein of hoe groot ook. Herinnert u zich de cyberaanval op 17 mei 2017? De ransomware WannaCry wist toen in een mum van tijd wereldwijd meer dan 200 000 pc’s binnen te dringen. Onder de slachtoffers enkele Britse ziekenhuizen, de Russische overheid en autobouwer Renault.

Wat is ransomware?

Ransom betekent losgeld. Uw systeem of bestand wordt als het ware gegijzeld tot u het gevraagde losgeld overmaakt. Hiervoor moet u meestal online bitcoins kopen of een voucher met een code die dient ingevuld te worden in het vergrendelde scherm. Pure chantage dus. En bovendien is het niet gezegd dat uw systeem of bestanden dan ook effectief opnieuw vrijgegeven worden.

De term ransomware is trouwens maar een overkoepelende term voor verschillende vormen van virussen die uw systeem gijzelen. Meestal raakt zo’n virus uw pc binnen via een emailbijlage, een onveilige link, (illegale) downloads of een advertentie waar u op klikte.

Wat zijn de gevaren van ransomware voor mijn bedrijf?

Ransomware is een steeds groter wordend probleem. Zowel voor particulieren als voor bedrijven. Computers zijn immers het kloppend hart van uw bedrijf. Ransomware stelt cybercriminelen in staat om heel uw systeem plat te leggen. Kan u zich voorstellen wat het voor uw onderneming betekent als u niet meer aan uw boekhouding, zakelijke correspondentie of bestellingen kan?

Wanneer u niet operationeel bent, boekt u natuurlijk verlies. De kans bestaat ook dat wanneer u zich hier niet goed tegen wapent u een financiële ‘melkkoe’ wordt voor criminele ondernemingen.

CEO-fraude

Vaak is bij cybercriminaliteit niet het IT-systeem, maar de mens de zwakste schakel. Niet in het minst bij CEO-fraude. Bij deze vorm van cybercriminaliteit wordt immers het vertrouwen van uw medewerkers misbruikt. Het doel? Uw onderneming een pak geld ontfutselen!

Wat betekent CEO-fraude?

CEO-fraude is een vorm van oplichting waarbij cybercriminelen in naam van de CEO een onderneming contacteren betreffende het uitvoeren van een belangrijke en urgente betaling. De fraudeurs gebruiken hiervoor vaak een niet-bestaande derde partij, zoals bijvoorbeeld een advocatenkantoor, waar u kan controleren dat de betaling ‘correct’ gebeurde.

Een uitgekiemde vorm van cybercriminaliteit die vaak maanden voorbereidingvraagt en meestal start met een valse e-mail uit naam van een bedrijfsmanager of bestuurslid.

Wat zijn de gevaren van CEO-fraude voor mijn bedrijf?

Vergis u niet: het gaat hier om grote bedragen! En die financiële schade wordt niet zomaar vergoed door uw bank of verzekeraar. Bovendien is het uiterst moeilijk om de betalingen te traceren want veelal wordt er gebruik gemaakt van een rekening in het buitenland. Maar heeft u er al bij stilgestaan hoe deze fraudeurs het vertrouwen van uw medewerkers winnen?

Fraudeurs kopen informatie over uw bedrijf op illegale markten. Het kan dus ook zijn dat u eerst gehackt wordt om te kunnen achterhalen welke personen benaderd moeten worden binnen het bedrijf.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.